Bahasa Racun Ibu Bapa ke Jiwa Anak

 
“Sopannya berbahasa dengan anak. Menyampah!” – The Grumpy Cat.

“Kenapa tak solat lagi? Tak dengar apa ABAH cakap tadi? Telinga mana? Tinggal kat hutan?” herdik abah.

“Awat menangis? Pondan?” sergah emak.

Biasa dengar ayat-ayat begini? Mungkin kita sudah terlalu biasa sehingga tidak perasan yang biasa itu adalah sesuatu yang luar biasa. Yang di luar kebiasaan. Luar tabi’i. Bagaimana boleh seorang ibu atau bapa berbahasa sinis, sarcastic kepada anak sendiri?

haimginott

Dr. Haim G Ginott di dalam bukunya BETWEEN PARENT AND CHILD, mengatakan bahawa kebiasaan berbahasa sarcastic adalah satu penyakit mental yang serius di kalangan ibu. Dengan sumpahan perkataan, ibu bapa membina benteng penghalang untuk komunikasi yang efektif.

Kita tidak perasan, sergahan dengan racun sinis yang mengundang amarah hendak melawan itu menyebabkan anak-anak berfantasi untuk membalas dendam. Sarcasm tidak ada tempat dalam pendidikan dan keibubapaan.

Marah itu menyakitkan.

Marah dengan ayat ‘kelakar’ agar sakit itu dibajukan dengan kehinaan, adalah lebih menyakitkan. Anak-anak yang sering disindir oleh ibu bapa menjadi anak-anak yang jiwanya penuh dendam, memberontak dan sangat jauh daripada komunikasi yang berkesan.

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) menyindir dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang disindir itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan menyindir dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang disindir itu lebih baik daripada mereka. [al-Hujurāt 49: 11]

Dengarlah nasihat pakar kanak-kanak berbangsa Yahudi itu.

Sebab ayat 11 surah al-Hujurāt itu kita sudah lama buat-buat tak nampak.

Eh, sarcastic balik?

Insaflah, insaflah, insaflah.

ABAH.MY

Hentikan Penggunaan Media Sosial Anak-anak di Bawah Umur

facebookmadness

Jika berbohong itu dipegang secara serius sebagai satu kesalahan dan dosa, ia sudah cukup untuk menjadi alasan mengapa anak-anak kita tidak sepatutnya mempunyai akaun Facebook.

How do I report a child under the age of 13?

Facebook requires everyone to be at least 13 years old before they can create an account (in some jurisdictions, this age limit may be higher). Creating an account with false info is a violation of our terms. This includes accounts registered on the behalf of someone under 13.

If your underage child created an account on Facebook, you can show them how to delete their account.

If you’d like to report an account belonging to someone under 13, please fill out this form. Note that we’ll promptly delete the account of any child under the age of 13 that’s reported to us through this form. [baca selanjutnya di sini]

Di negara seperti UK, Facebook merupakan media sosial tertinggi mencatatkan jumlah kanak-kanak melanggar had umur mereka dengan kadar 52% bagi umur antara 8-16 tahun. Ia diikuti oleh WhatsApp (40%), BBM (24%), SnapChat (11%) dan Ask.fm (8%). pada usia 10 tahun, 59% kanak-kanak telah pun menggunakan media sosial. [sumber: knowthenet.org.uk]

Bagaimana anak kita boleh ada akaun Facebook di usia sekolah rendah? Mungkin anak kita membuat akaun berkenaan sendiri, dengan berbohong tentang tarikh lahirnya. Tetapi dalam konteks Malaysia, atau sekurang-kurangnya bagi diri saya, kesalahan saya letakkan di atas bahu saya sendiri.

Saya yang membuat akaun Facebook untuk anak saya. Saya berbohong tentang tarikh lahirnya. Pesalahnya adalah saya, si bapa.

Apa yang saya fikir semasa saya buatkan akaun Facebook anak?

  1. Saya sendiri sedang rancak menggunakan Facebook. Lebih ramai, lebih meriah. Mengapa tidak anak saya turut serta?
  2. Saya mahu melengkapkan profil diri, agar jaringan saya meliputi isteri dan anak-anak, kemudian seisi keluarga.
  3. Semua kawan anak saya ada akaun Facebook, apabila anak saya tiada akaun Facebook, dia ketinggalan. Pergi ke sekolah dalam keadaan terpinga-pinga kerana terlepas ‘gosip’ sesama rakan kelasnya, seawal sekolah rendah.
  4. Cikgu beri tugasan melalui Facebook. Menggunakan Facebook atau media sosial lain untuk buat kerja sekolah, ia justified, malah sudah jatuh wajib barangkali!
  5. Anak saya guna Facebook untuk sesekali main game di atas talian. Ia adalah reward untuknya.

Kali pertama saya tersentak dengan anak saya menggunakan Facebook ialah apabila saya secara tidak sengaja (anak saya lupa log out) terbaca di akaun Facebook beliau, seorang remaja yang lebih dewasa (abang, atau sepupu) yang ada pertalian dengan salah seorang rakannya, memuat naik gambar lucah bersama ayat-ayat kurang ajar seperti saling cabar mencabar.

Mula-mula saya mahu bertindak pantas mencegah kemungkaran! Saya mahu padam dan tegur mereka. Tetapi kemudiannya saya rasa ia tidak sihat untuk hubungan anak saya bersama rakan-rakannya. Maka apa yang saya buat ialah saya sekat (block) remaja berkenaan melalui akaun anak saya agar beliau, gambar yang beliau pos, dan carutannya tersorok daripada anak saya. Namun saya masih boleh memerhati, bagaimana reaksi kawan-kawan yang lain.

Mereka marah-marah, tetapi tiada siapa yang tahu bagaimana hendak menyelesaikan kejutan berkenaan, pada usia 12 tahun! Termasuk yang kemudiannya mendapat 5A di dalam UPSR.

Lanjutan kejadian tersebut, saya duduk bersama anak dan berdialog mengenainya. Jika beliau nampak gambar lucah tersebut apa yang beliau buat? Anak saya kata beliau akan memadamnya. Saya tanya, bagaimana hendak memadam sesuatu di akaun orang lain? Dia diam.

“Adakah kamu rasa kawan-kawan kamu yang lain, mereka menundukkan pandangan dan bertindak menjauhkan diri daripada gambar lucah tersebut, atau mereka melihat dan menghayatinya?” saya bertanya lagi.

Anak saya menggelengkan kepala. Dia tidak tahu.

Dan ketika itu anak saya menerima kenyataan saya bahawa ini merupakan sebab utama mengapa saya tidak membenarkan beliau menggunakan akaun Facebook pada usia 12 tahun. Dan anak saya mungkin sudah lupa bahawa bapanya yang sebenarnya menyediakan akaun itu untuknya setahun dua yang lalu!

Kita pun sama-sama tahu, bagaimana kanak-kanak di bawah umur 13 tahun mengerumuni halaman media sosial seperti Instagram sebagai contoh, untuk pos foto dan mengumpul like daripada rakan-rakan. Mereka menggunakan pelbagai hashtag untuk menyebar luas foto yang dipos ke dalam data Instagram.

“Ala, relaks la bro. Itu pun nak kecoh!”

So what?

Mungkin ini reaksi biasa yang timbul apabila isu ini dibangkitkan. Reaksi yang menganggap had umur tidak penting. Ketahuilah, ia AMAT PENTING. Sekurang-kurangnya adalah dengan alasan berikut:

  1. MAKLUMAT PERIBADI ANAK KITA DALAM RISIKO. Anak-anak kita menyertai komuniti awam dengan hashtag mereka. Lokasi dan pelbagai lagi maklumat peribadi, terdedah kepada manusia syaitan di luar sana.
  2. KANAK-KANAK DI BAWAH UMUR 13 TAHUN BELUM SEMPURNA UPAYA FIKIR. Kepintaran anak kita menggunakan gajet, bukan bukti minda mereka juga sudah canggih untuk membuat keputusan-keputusan berkaitan etika. Kognitif mereka belum cukup untuk merumus ethical thinking, bagi menilai buruk dan baik. Kanak-kanak yang menggunakan media sosial pada usia muda, lebih cepat mengutip kosa kata cela dalam bahasa mereka. Mereka tidak alert sepenuhnya semasa menggunakan perkataan-perkataan lucah dan mencarut, sama ada di dalam bahasa Melayu, Cina, mahu pun Inggeris, yang kebanyakannya adalah terikut-ikut sahaja. Bahasa Inggerisnya ke longkang, tetapi F*** word beliau tidak lekang malam dan siang.
  3. ANAK-ANAK MENGHADAPI MASALAH TIDUR (INSOMNIA) pada usia yang sangat muda.
  4. PENGGUNAAN INSTAGRAM DAN FACEBOOK MENYUBURKAN KARAKTER NARSIS. Anak-anak kecil ini menayangkan bajunya, telefon pintar belian bapanya, cincinnya, kasutnya, dan menunggu like  dan pujian kawan-kawannya. Dewasa yang bagaimanakah bakal anak yang dikasihi ini menjadi? Me, me, me dan me?
  5. BERBOHONG ITU KEJI, BERDOSA DAN SALAH. Perlu huraikan lagi?

instagrammadness

Saya menyeru ibu bapa, hentikanlah anak-anak daripada menggunakan media sosial. Cara yang terbaik adalah dengan tidak memulakannya, bagi yang belum berbuat demikian. Bagi yang anak-anak sudah pun berada di media sosial, bincangkan dengan anak-anak kita mengapa kita belum izinkan mereka memiliki akaun Facebook. Juga Twitter, Instagram dan Whatsapp. Jangan jemu menerangkannya. Jangan penat mengulanginya.

Tutup akaun yang sudah terlajak dibuat.

Dan guru-guru, hentikan perbincangan, memberi kerja sekolah, membuat halaqah online dengan murid-murid bawah umur, hatta untuk bincang al-Quran, al-Sunnah atau apa sahaja. Dan jika anda masih beralasan, shame on you!

Media sosial semasa, terutamanya di kalangan pengguna Malaysia, penuh kecelakaan. Kasihanilah anak kita!

ABAH.MY

Pendidikan Ilmu Alam Ghaib, Bukan Alam Batin

2903

“Tiga minggu kita tidak berjumpa. Banyak perkara baru yang Along belajar?” tanya abah.

“Banyak juga. Nanti kalau dah masuk semester akademik sebenar, lagi banyak belajar” jawab Along.

“Insha-Allah. Abah tengok pembelajaran Along setakat ini pun bagus. Bagi abah, setakat yang abah nampak, Along ni kalau gembira, maka pelajaran baik. Kalau tak gembira, pencapaian pun merosot. Seronok sekolah asrama?” abah bertanya lagi.

“Okay. Alhamdulillah” Along melemparkan senyuman.

Pantas masa berlalu. Terasa masih baru lagi abah mendukung Along. Penuh bangga. Selepas menjadi suami, tiada yang lebih membahagiakan hidup abah daripada menjadi bapa buat pertama kali, apabila Along hadir ke dunia ini. Pasti ibu pun begitu juga.

“Tapi abah, hari tu ustaz ada cerita. Dia kata dulu masa sekolah ini baru buka, ada ustaz yang hebat. Nama dia Ustaz Ali. Dia pernah buka hijab pelajar!” cerita Along.

“Hah, buka hijab? Bukankah sekolah Along semua lelaki. Dan apa hal pula ustaz buka hijab pelajar?” abah terkejut.

Tergamam dengan cerita Along.

“Ishh, abah ni. Bukan hijab yang itu. Maksud Along, ustaz tu bukakan hijab pelajar sampai dia boleh nampak alam ghaib” Along memberi penjelasan.

Hmm…

Abah terdiam.

Setiap hari, cikgu meluangkan masa berjam-jam dengan anak murid. Tidak mudah untuk mengekalkan tumpuan murid kepada apa yang guru ajar. Abah faham, tekanan yang guru hadapi pada ‘modal’ menarik perhatian anak-anak. Abah pun kalau hari-hari sampai 8 jam mengadap anak, boleh jadi abah pun tak tahu nak cerita apa.

Tetapi ini bukan alasan untuk memberi kepada pelajar kisah-kisah supernatural yang seperti itu.

“Along, dalam dunia ini tiada manusia yang lebih hebat berbanding para Rasul, terutamanya Rasul kita, Muhammad sallallahu ‘alayhi wa sallam. Antara Wali Allah dengan Nabi Allah, Nabi lebih tinggi dan tiada wali yang mencapai makam Nabi juga Rasul. Along pernah dengar Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam buka hijab sahabat untuk tunjukkan mereka alam ghaib?” abah menyambung cerita.

Dalam mengubat rindu, abah tidak lupa kepada tanggungjawab membimbing Along, anak yang semakin meningkat dewasa.

Along diam mendengar soalan abah.

“Tak ada,” jawabnya perlahan.

“Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam datang bawa Islam, untuk kita tadbir alam yang zahir ini dengan keimanan kepada perkara-perkara ghaib. Bermula daripada Allah sendiri sebagai Pencipta, Malaikatnya, dosa dan pahala, Syurga dan Neraka. Tetapi manusia tidak perlu masuk ke alam ghaib. Malaikat pun Allah tak izinkan sewenang-wenangnya mengetahui perkara ghaib. Along dah hafal surah al-Jinn, kan?” abah bertanya.

Along mengangguk.

“Kita beriman dengan alam Ghaib. Bukan alam Kebatinan. Dan dua-dua itu bukan urusan kita untuk menjenguk masuk ke dalamnya. Siapa yang dapat membezakan antara benda yang kita nampak itu benda yang benar, atau helah Syaitan menyesatkan anak Adam? Abah tak nafikan, adanya interaksi manusia-manusia soleh dengan alam ghaib. Tetapi ia bukan bahan mainan, jauh sekali untuk dibangga-bangga dan menunjuk-nunjuk. Jangan buka pintu untuk fitnah Dajjal” abah tegaskan lagi.

18_9

“Apakah engkau mengira bahawa kisah Ashab al-Kahf dan gua al-Raqim, yang mereka itu adalah sebahagian daripada tanda kebesaran kami, sebagai sesuatu yang ajaib?” [al-Kahf 18: 9]

Ayat ini, sebahagian daripada intipatinya adalah teguran Allah kepada sikap Yahudi di Yathrib (Madinah) yang berasa bangga apabila mereka tahu apa yang orang lain tidak tahu. Mereka menawarkan utusan Quraisy, al-Nadhr bin al-Haarith dan ‘Uqbah bin Abi Mu’aith, tiga soalan ‘hebat’ yang bukan calang-calang orang tahu. Soalan yang hendak diajukan kepada Muhammad sallallahu ‘alayhi wa sallam di Mekah.

Teguran itu juga perlu diteladani oleh kita, para penceramah, para guru, untuk tidak menggunakan modal cerita-cerita ajaib untuk mengagumkan pendengar.

Tiada yang ajaibnya di dalam Islam ini.

Jika yang ghaib itu berlaku kepada Nabi dan Rasul, ia adalah mukjizat. Untuk menyerlahkan kebenaran risalah yang dibawa.

Jika yang ghaib itu berlaku kepada orang-orang soleh, ia adalah karamah. Untuk memuliakan kedudukan orang soleh itu di dalam masyarakat.

Andai yang ghaib itu berlaku kepada orang-orang jahat dan zalim, ia adalah istidraj. Untuk ‘menyempurnakan’ kejahatan si jahat dan kezaliman si zalim agar apabila Allah menghukum mereka, tiada siapa pun yang masih punya sesuatu untuk mempersoalan hukuman tersebut.

Jikat kita tidak pasti untuk berada di antara kelompok orang soleh dan fasiq, jauhkanlah diri daripada bermain-main dengan keajaiban kerana semua itu mengundang fasad. Tidak sedikit pun membangunkan minda anak-anak. Tidak sedikit pun memberi khidmat kepada objektif tarbiah, pendidikan.

Apabila Ghaibiyyat tidak didasarkan kepada ilmu, beralihlah ia kepada Kebatinan. Hal-hal mistik yang penuh bencana fitnah di dalamnya.

Didiklah anak-anak kita dengan pendidikan yang Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam berikan kepada para sahabat. Agar solat mereka seperti cara sahabat bersolat mencontohi Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam.

“Abah tak suka benda-benda macam ini. Jika ada lagi mana-mana guru bercerita benda-benda pelik sebegitu, Along patut tanya, tetapi dengan sopan, apakah tujuan guru bercerita hal demikian agar pelajar tahu apa yang sepatutnya mereka fikirkan. Boleh, Along?” tanya abah.

Along mengangguk.

Abah peluk Along. Abah balik rumah teruskan perjuangan. Along tinggal di asrama teruskan perjuangan.

Perjuangan Islam.

Perjuangan Iman.

Allah, Malaikat, Kitab, Rasul, Hari Kiamat, Qadha’ dan Qadar.

Bukan hal ehwal kebatinan.

ABAH.MY

Batu Berlaga Air

“Marah itu kalah!” petik seorang peserta program KEM HIJRI suatu ketika dahulu.

Mungkin beliau terkesan dengan cerita yang saya kongsi semasa program, mengapa kami tidak berjaya dijadikan marah oleh pelbagai kerenah peserta.

Bukan tidak marah.

Degil, berbohong, khianat, biadab. Mustahil sebagai manusia biasa, kami tidak marah.

Tetapi marah itu dipadamkan dengan air.

Sama ada oleh air wudhu’, air mandi, atau jiwa dakwah dan mendidik yang diasuh menghayati kuasa air.

KUASA AIR

“Apa yang kamu boleh zikir dan fikirkan tentang air?” saya melontar soalan kepada peserta di hening pagi.

“Air menjadi sumber kehidupan” jawab salah seorang peserta sebuah kumpulan.

“Itu pandangan akal. Bagaimana pula pandangan hati pada mencari yang tersirat di sebalik yang tersurat?” saya mengusik minda mereka.

Sepi…

Khali tanpa suara.

Ada yang menguis-nguis kaki di gigi kali yang dingin.

Ada juga yang membaling batu ke sungai memecah bisu.

“Air disekat macam mana pun, dia terus memberi. Air contoh ‘erti hidup pada memberi’ yang terbaik!” jawab seorang anak muda.

Memberanikan diri.

Kefahaman tentang Erti Hidup Pada Memberi yang diulang-ulang semasa program semakin jelas di minda anak-anak muda ini apabila mereka menerima kunjungan Khariri al-Hadi, penderma hati yang sudi berkongsi cerita bersama peserta pada hari kedua program. Betapa besarnya makna sebuah kehidupan apabila diri bukan lagi hidup untuk diri sendiri, tetapi pada mengajak orang lain berjaya, selamat dan bahagia bersama.

The more you give yourself to others, the more you will find yourself!” kata Mahatma Gandhi suatu ketika dulu.

“Bagaimana air mampu terus memberi?” saya bertanya lagi.

“Sabar” jawab seorang lagi.

“Sabar macam mana?” saya menambah lagi pahat ke minda mereka.

“Sabar membentuk batu!” tambah seorang lagi.

Benar. Hebat jawapan dia. Tak padan dengan usia.

Batu tidak dibentuk dengan batu. Batu yang menghentak batu hanya akan memercikkan api, dan memecahkan batu. Memecahkan yang dihentak, mungkin juga yang menghentak itu pecah.

Tetapi batu lebih cantik dan berguna apabila ia dibentuk oleh air.

Air adalah juara ke atas batu. Kepala batu, hati batu, batu api, segala benda keras yang dikaitkan dengan batu, kalah dengan air. Malah batu tenggelam kepada air.

“Sekarang fahamkah kalian kenapa kalian gagal menyebabkan kami marah?” saya menyoal.

Mereka tersenyum.

“Batu bukan lawan kepada air!” saya menyudahkan kesimpulan.

“Ayuh kita sarapan!” kami beredar meninggalkan sungai.

“Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan” [al-Baqarah 2: 74]

Bertindaklah sebelum hati manusia hitam dan beku. Sebelum lebih keras dari batu. Yang hanya Neraka mampu meleburkannya. Jangan hantar anak-anak ke Neraka dengan batu kekerasan kita.

ABAH.MY 

‘Homework’: Segi Tiga Cinta dan Lara

10150226647083273

“Abi, kalau kita pergi China, masa bila ada salji?” tanya Imad.

Saya sedang memerhatikan kereta yang meluru, sebelum masuk ke bulatan.

“China berapa jam kalau naik kapal terbang dari Malaysia?” tanya Imad lagi.

Soalan tadi pun belum sempat dijawab.

“Kalau bawa kereta, boleh tak pergi China?” Imad menambah soalan.

Telinga saya sudah merah. Menahan marah. Dulu-dulu, saya rasa soalan anak saya ini ‘cute‘. Saya hashtag soalan beliau sebagai #teoriimad . Tetapi lama kelamaan, soalan yang bertimpa-timpa, tidak peduli masa, dan dalam masa yang sama hanya banyak soalan, tetapi kurang mencari jawapan, saya hilang sabar.

“Hmm… Imad, Abi pun sudah jadi pening dengan soalan Imad. Abi bukan tak bagi Imad tanya soalan. Tetapi Imad sekarang darjah 3, sudah pandai membaca. Kalau kita banyak tanya soalan, itu tandanya kita banyak berfikir. Dan itu bagus. Tetapi kita jangan sekadar banyak berfikir sedangkan kurang belajar. Soalan itu kalau ia suami, isterinya ialah jawapan. Lelaki kalau nak beristeri, kena cari isteri, bukan tunggu isteri dibawa ke pangkuan” saya bersuara, sedikit bernada leteran.

Imad garu kepala.

Kakak hanya ketawa.

“Masa Abi kecil-kecil dahulu, Abi sangat suka membaca. Tetapi arwah atuk bukan orang kaya. Buku tak banyak kat rumah. Jadi, Abi tak ada banyak pilihan. Kalau nak baca, Abi kena baca apa-apa sahaja yang boleh dibaca. Buku atuk yang boring dan Abi tak faham itu pun Abi baca. Malah tulisan dekat botol syampu dan ubat gigi pun Abi baca” saya bercerita.

Imad mendengar. Kakak juga begitu.

“Kamu semua tidak perlu pening kepala macam Abi dulu. Kamu mempunyai seorang bapa yang ada sangat banyak buku. Beribu-ribu di rumah tu. Buku Ummi pun ada banyak. Yang belum adanya ialah, pembaca!” saya mengomel lagi.

Saya kira, sudah sampai masanya, kegemaran anak bertanya soalan, dinaik taraf menjadi kegemaran anak mencari jawapan.

“Abi boleh bagi Imad jawapan. Apa yang susahnya. China di utara. Maka kalau mahu salji, pergilah musim sejuk di bulan Disember atau Januari. Naik kapal terbang ke China, negaranya besar. Kalau terbang ke Beijing, mungkin perjalanannya ialah 6 jam. Macam MH370. Naik kereta ke China itu boleh, tetapi tidaklah 6 jam. Tidak juga 6 hari. Mungkin sebulan, mungkin 6 bulan. See, kan senang dapat jawapan. Tetapi adakah Imad jadi pandai selepas mendapat jawapan Abi?” saya menyoalnya.

Muka anak ketiga kami berkerut.

“Dapat jawapan, tidak menjadikan Imad pandai. Imad akan jadi lebih pandai kalau Imad cari jawapan. Imad kena tahu dari mana Abi tahu jawapan-jawapan tadi tu. Abi dapat daripada pembacaan. Baca buku, baca majalah, baca suratkhabar” saya cuba menerangkan hal ini dengan sebaiknya.

BERKAITAN KERJA SEKOLAH ANAK

Sebab itulah seboleh-bolehnya saya tidak mahu membantu anak saya buat kerja sekolah. Jika mereka ada kerja sekolah, saya ingatkan mereka untuk menyiapkannya. Tetapi saya tidak mahu membantu membuat, jauh sekali membuatnya untuk mereka.

Biar pun soal jawab dan kerja sekolah ini perkara biasa, ia merupakan rutin yang berimpak besar terutamanya kepada pembentukan karakter anak menuju dewasa.

Teringat saya kepada saranan yang dikemukakan oleh Dr. Haim G. Ginott di dalam buku monumental beliau yang bertajuk Between Parent and Child: The Bestselling Classic That Revolutionized Parent-Child Communication.

betweenparentandchild

Menurut Dr. Ginott yang merupakan seorang pakar psikiatri kanak-kanak, semenjak anak di awal persekolahan, sikap ibu bapa terhadap kerja sekolah si anak mestilah dengan tegas bahawa ia adalah tanggungjawab anak bersama guru. Ibu bapa tidak patut mengambil alih kerja tersebut malah dalam banyak keadaan, anak yang memiliki ibu bapa dalam kategori membuat kerja sekolah anak, berisiko menjadikan kerja itu sebagai senjata untuk ‘mendera’, ‘mengugut’, dan mengeksploitasi ibu bapa.

Perlu diketahui, nilai bagi sebuah kerja sekolah itu ialah pengalaman untuk anak-anak berdikari. Untuk mencapainya, ia mestilah disesuaikan dengan tahap pelajar agar mereka boleh melakukannya sendiri bersama bantuan minimum orang lain. Bantuan secara langsung hanya akan menghantar mesej kepada si anak bahawa mereka itu terkontang-kanting tanpa ibu bapa.

Apa yang lebih bermanfaat adalah bantuan secara tidak langsung seperti menyediakan ruang yang ada privasi, meja yang sesuai, buku rujukan dan akses kepada komputer. Bantu juga anak-anak dari segi merancang masa yang sesuai untuk membuat kerja sekolah tersebut.

Kata Dr. Ginott lagi, ada sesetengah anak yang suka andai semasa membuat kerja sekolah, ada orang dewasa berdekatan dengan mereka. Mereka mahu orang dewasa berkenaan mendengar analisis dan kefahaman mereka semasa mereka menyelesaikan masalah di dalam kerja sekolah tersebut. Untuk itu, mungkin boleh diberi peluang anak menggunakan sedikit ruang meja di dapur untuk membuat kerja sekolah di sisi ibu, atau di meja berdekatan bapa di ruang tamu.

Anak-anak meminta bantuan ibu bapa, ia adalah tanda kepercayaan anak kepada ibu bapa. Namun kepercayaan itu mestilah dibalas dengan sesuatu yang baik buat anak. Beri peluang anak itu mengambil risiko tersalah di dalam kerja sekolahnya, tidak mendapat markah yang cemerlang, asalkan markah itu nanti menjelaskan nilai hasil kerja mereka yang sebenarnya.

Ibu bapa, cukuplah sekadar mendorong, memberi semangat, dan menunjuk jalan. Tetapi jalan yang ditunjuk itu mestilah ditempuh oleh anak dalam langkah kaki mereka sendiri, dan bukannya didukung ibu bapa dalam penat lelah sedia ada.

Anak-anak yang kerja sekolah zaman belajarnya adalah hasil mereka sendiri, biar pun tidak ditandakan dengan markah yang paling sempurna di mata ibu bapa dan guru, akan membantu menjadikan mereka orang dewasa yang gembira dan bahagia, berbanding anak-anak yang ‘cemerlang’ hasil kerja ibu bapanya. Sepatutnya hasil kerja mereka adalah cerminan diri mereka. Bukannya bayang-bayang ibu bapa.

Dr. Ginott menekankan peri pentingnya anak diberi ruang untuk berkembang dan membina keperibadian diri, tidak hidup dalam bayang-bayang ibu bapa. Jangan jadikan pencapaian anak sebagai batu permata yang hendak dipasang di mahkota ibu bapa.

“Cikgu minta buat esei tentang bandar-bandar Malaysia. Adik tak tahulah!” keluh anak.

Sebagai ibu dan bapa, antara kasihan dan mahu urusan anak segera selesai agar kita tidak diganggu, memang mengundang dilema. Secara prinsipnya, janganlah tolong buatkan kerja sekolah anak itu. Sebaiknya, halakan pelajar kepada sumber di mana maklumat berkenaan boleh diperolehi, khususnya buku, ensiklopedia, majalah dan suratkhabar. Kalau pun menggunakan internet, ingatkan anak supaya menilai maklumat yang ditemui, dan menjauhi perbuatan copy and paste yang membuta tuli. Utamakan proses, uzurkan kesempurnaan hasil akhir, agar markah yang diberi nanti, menjelaskan keadaan sebenar si anak.

Ibu bapa perlu percaya kepada apa yang mata kepala mereka sendiri nampak tentang pembelajaran anak-anak sepanjang hari. Itu lebih mencerminkan siapa dan di tahap mana sebenarnya anak kita.

Logikkah jika anak malas buat kerja seolah, tidak bertanya, buat kerja acuh tidak acuh, tiba-tiba keputusan peperiksaannya cemerlang, kita percaya anak kita cemerlang dan kita buat-buat lupa kerisauan kita sepanjang tahun berkenaan.

Dekatkan jarak antara apa yang kita perhati sebagai ibu bapa, dengan indikasi keputusan peperiksaan yang sekolah kemukakan.

KEENGGANAN BUAT KERJA SEKOLAH

“Along tak nak buat kerja sekolah ni! Along penat!” si anak mengamuk.

What do you mean? Tak nak buat kerja sekolah? Main, tak pulak penat? Kalau homework, sekejap aje sudah penat. Tengoklah masa dapat report card nanti!” kata emak.

Ia adalah reaksi yang paling mudah dan biasa.

Reaksi yang meluncur mengikut perasaan. Sesuatu yang boleh diubah kepada yang lebih baik jika ada kemahuan dan dengan secubit ilmu buat pedoman.

“Emak tahu Along penat. Sudah sepanjang hari Along buat macam-macam. Berehatlah sekejap. Nanti dah segar, sambung sikit lagi” emak mencuba reaksi baru.

Sikap ibu bapa terhadap sekolah dan guru, banyak mempengaruhi sikap anak-anak terhadap kerja sekolah mereka. Jika ibu bapa terbiasa meremeh-remehkan sekolah dan merendah-rendahkan guru, tentu sahaja natijah pada sikap anak-anak tidak mengejutkan. Ibu bapa dinasihatkan oleh Dr. Ginott supaya ‘mempromosi’ dan memupuk (bolster) posisi guru kepada anak-anak, dan seterusnya bersama menyokong polisi kebertanggungjawaban anak-anak melunaskan kerja rumah. Semasa guru tegas, ia peluang ibu bapa untuk lebih simpati dan memujuk anak. Tolak tarik yang positif akan Insha-Allah memenangkan semua pihak.

Sebaiknya, elakkan juga suasana merampus dan mengamuk sama ada oleh anak sendiri, mahu pun ibu bapa. Leteran dan ugutan sering muncul kerana ia boleh memberikan perasaan kepada ibu bapa bahawa sesuatu tindakan telah diambil. Sedangkan menurut Dr. Ginott, kekerasan sebegitu adalah worse than useless. Ia hanya mewujudkan suasana terkongkong, ibu bapa yang sangat mengganggu (irritating) dan anak-anak yang berdendam lagi marah.

Apabila laporan sekolah menunjukkan prestasi anak yang sangat lemah, abah mungkin bertindak dengan bahasa menghukum, “kamu dengar sini, mulai hari ini kamu kena buat homework kamu setiap hari termasuk hujung minggu dan masa cuti. No movies, no TV, no video games, dan takde lagi dah melepak-lepak rumah kawan. Abah sendiri akan pastikan kamu ikut semua tu”

Tidak ada ibu bapa yang bangun pagi dan berazam mahu menghuru harakan hidup si anak. Kita sebagai ibu bapa mahu mereka bahagia, cukup keperluannya dan menjadi insan yang lebih baik. Tetapi di pertengahan jalan, tanpa niat yang buruk, yang buruk itulah yang terjadi. Kombinasi kepenatan ibu bapa seharian bekerja, anak yang seharian di sekolah, kerja sekolah adalah minyak yang mudah disimbah ke api.

Membiarkan anak rehat dan tidak langsung menyentuh kerja rumahnya, bukanlah satu tindakan yang wajar. Sebaliknya, dengan sikap LEGAS (lemah-lembut + tegas), kekalkan intonasi yang terkawal dan tenang, nyatakan nasihat yang jelas kepada si anak.

“Angah, emak dan abah sekolahkan kamu, satu sahaja. Abah dan emak nak tolong kamu jadi seorang yang lebih baik, ada ilmu pengetahuan, ada disiplin dan sabar dengan tanggungjawab. Dunia ini memerlukan orang yang berkemampuan mengendalikan tanggungjawab. Depan-depan nanti, ada banyak lagi masalah yang lebih besar yang Angah kena hadapi dan uruskan sebaiknya. Kalau penat, berehat. Dah segar sikit, sambung balik. Boleh ye, nak?”

Berusahalah untuk mewujudkan suasana yang positif di dalam keluarga. Jauhkan keadaan yang menjadikan kerja sekolah sebagai minyak yang menyimbah api marah dan stress.

Kerja sekolah itu tanggungjawab anak. Guru memberinya secara yang munasabah, ibu bapa menyediakan suasana yang baik untuk anak melakukan kerja rumah itu, semoga pengalaman menyiapkan kerja sekolah itu menambahkan keyakinan diri, serta kepuasan peribadi, anak menikmati hasil kerja yang memang hasil kerja beliau sendiri.

Kita mampu mengubahnya.

Insha-Allah.

ABAH.MY